Zerdeçal (Curcumin)

Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal Asya ülkelerinin mutfaklarının vazgeçilmesi bir baharattır. Acımsı bir tadı olan zerdeçalın insan sağlığına inanılma faydaları vardır. Peki zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal nasıl kullanılır?

Zerdeçal tozu bir baharat olarak, Hint yemeklerinde kullanılan yaygın bir gıdadır. Baharat olarak kullanılan zerdeçal, bitkinin yeraltında gelişen saplarından yani rizomlardan elde edilir.

Zerdeçal, köriye sarı rengini veren baharattır. Hindistan’da binlerce yıldan beri baharat ve şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda bilim, Kızılderililerin de uzun zamandır farkında olduğu bu bilgileri desteklemeye başlamıştır; bu bitki tıbbi özellikleri olan bileşikler içermektedir.

Zerdeçaldaki ana biyoaktif madde olan curcumin, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Biyoyararlanımının yükselebilmesi için piperin ile beraber tüketilmesi etkili sonuçlar yaratabilmektedir. Bu yüzden zerdeçal karabiber ile kullanıldığında vücut daha iyi emilim sağlar.

Curcumin zerdeçalın sarı pigmentine verilen isimdir, en çok köride bulunan bu bileşen zencefil ailesinin çiçekli bitkilerinde de bolca bulunur. Anti-inflamatuar özelliklere sahip bir polifenol olan curcumin bileşeni, ağrı, depresyon ve iltihapla ilgili sorunları hafifletebilir.

Aynı zamanda bu bileşen vücudun üç farklı antioksidanı üretiminin artışında da etkilidir. Bu antioksidanlar; glutatyon, katalaz ve süperoksit dismutazdır.

Curcuminin anti-inflamatuar etkileri vardır ve çok güçlü bir antioksidandır. Bununla birlikte, zerdeçalın curcumin içeriği o kadar yüksek değildir. Ağırlığına göre % 3 civarındadır.

Bu bitki üzerindeki çalışmaların çoğunda genellikle zerdeçal ekstresi faydaları konusu incelenmektedir. Genellikle ekstrenin içeriğinde kullanılan curcumin dozajları günde 1 gramı geçmektedir. Sadece yiyeceklerde zerdeçal baharatı kullanarak bu dozaj seviyesine ulaşmak çok zordur.

Bu nedenle, bitkinin etkilerinin hepsini hızlı bir şekilde tecrübe etmek için, ciddi miktarda curcumin içeren bir takviye almak gerekmektedir. Bunun sebebi, curcuminin kan dolaşımında düşük bir emilime sahip olmasıdır. Curcumin yağda çözünür, bu yüzden yağlı bir yemekle almak daha iyi bir fikir olabilir.

Zerdeçal zencefil familyasının kökleri yemek pişirmede kullanılan bir üyesidir. Bitki rizomları yani zerdeçal kökü, otsu ve uzun ömürlüdür. Hint Yarımadası ve Güneydoğu Asya’ya özgüdür ve gelişmek için 20 ila 30 derece arası sıcaklık ve yüksek miktarda yıllık yağış ihtiyacı vardır.

Bitkiler her yıl rizomları için toplanır, bazıları takip eden sezonda toplanırken, bazıları da tüketilmesi için piyasaya sürülür.

Zerdeçal

Zerdeçal özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, en çok bilinen baharatlar arasında yer almaktadır. Hindistan ve Asya’nın diğer bölgelerinde, zerdeçal birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılmaktadır. Anti-enflamatuar, antioksidan ve hatta belki de antikanser özelliklerine sahip olduğu konusunda araştırmalar bulunmaktadır.

Zerdeçalda bulunan curcumin bileşeninin bazı kanser türlerinin ilerlemesini yavaşlatabileceği, yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi engellediği, kardiyovasküler sağlığı geliştirdiği (özellikle lipid düzeylerini azaltarak), diyabet riskini, ilişkili diyabet komplikasyonlarını ve inflamasyonu azaltabildiğine dair önemli kanıtlar vardır.

Zerdeçal kanser hastalığında bu yüzden yavaşlatıcı bir etki yaratabilmektedir. Laboratuvar testlerinde, zerdeçalda bulunan curcumin bileşeninin belirli türdeki tümörlerin büyümesini engelliyor olduğu tespit edilmiştir. Çalışmalar, zerdeçal ekstresi ile ilgili bazı önemli bulguları ortaya çıkartmıştır.

Bu araştırmalar zerdeçal ekstresinin diğer tedavilerin yardımcı olamadığı kolorektal kanseri, stabilize edebileceğini göstermiştir. Fakat bu konularda daha fazla araştırma yapmak gereklidir.

Birçok laboratuvar çalışması, curcumin içeren zerdeçalın kolit, mide ülseri ve yüksek kolesterol türlerine karşı sağlığı koruyabileceğini düşündürmektedir. Çalışmalara dayanarak, zerdeçalın mide, diyabet, depresyon, HIV ve viral enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabildiği söylenebilmektedir.

Ancak, bu çalışmaların çoğunun laboratuvarda yapıldığını unutmamak önemlidir. Yani, zerdeçalın sahip olabileceği sağlık yararlarını söylemek için çok daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir.

Zerdeçalda bulunan curcumin bileşeninin oral biyoyararlanımı düşük olabilmektedir bu yüzden tüketildiğinde vücuttaki emilimi düşüktür. Özellikle de bağırsakları rahatlatarak sindirimi düzene sokmak için curcumin takviyesi kullanıldığında, biyoyararlanılabilir hale getirmek büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla piperin bileşeni ile eş zamanlı alınması önerilmektedir.

Zerdeçalda bulunan curcumin bileşeninin çok yüksek bir güvenlik eşiğine sahip olduğu belirlenmiştir. Yüksek dozlar kullanıldığında dahi çoğu vakada sağlığı tehdit edici bir etki yaratmadığı gözlemlenmiştir. Fakat tabi ki sağlık sorunu veya alerjik yapısı olan bireyler kullanırken uzman hekimlerine danışmalıdır.

Zerdeçalın biyoyararlanımını sağlayan bileşik olan curcumin yağda çözünebilmektedir. Curcumin, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Birçok çalışma, ağrı ve inflamasyon gibi osteoartrit ve romatoid artrit semptomlarını hafifletebileceğini göstermektedir. Zerdeçaldaki diğer bileşikler de benzer özellikler taşımaktadır.

Firmamız hakkında bilgi almak için buraya tıklayınız.

Instagram sayfamızı takip etmek için buraya tıklayınız.

0 0 Oylar
Article Rating